Παραλίες

Η Δυτική πλευρά του Δήμου Τριφυλίας βρέχεται από το απέραντο Ιόνιο Πέλαγος και οι ακτές του, όπως αυτές αναφέρονται πιο κάτω, δέχονται σημαντική τουριστική επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες.

ΚΑΛΟΝΕΡΟ

Σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από την Κυπαρισσία βρίσκεται η μαγευτική παραλία του Καλού Νερού. Πρόκειται για μία απέραντη αμμώδη παραλία, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα. Η παραλία αυτή βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία.

ΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σε απόσταση δώδεκα (12) περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκεται η παραλία του Αγιαννάκη. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του Δήμου Τριφυλίας με συνεχόμενες αμμουδιές χιλιομέτρων. Γειτονεύει με τις παραλίες Βουνάκι και Ελαία.

ΕΛΑΙΑ

Η παραλία Ελαία είναι η βορειότερη παραλία του Δήμου Τριφυλίας περίπου δεκαπέντε (15) χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία. Βρίσκεται στα σύνορα με την Ηλεία και σε αυτήν εκβάλει ο ποταμός Νέδα (η), πόλος έλξης πολλών φυσιολατρών που διασχίζουν το φαράγγι της. Η παραλία Ελαία είναι τεράστια, με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της αφήνουν κάθε χρόνο τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες (Caretta – Caretta) με την περιοχή να εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές της Τριφυλίας.

ΒΟΥΝΑΚΙ
Το Βουνάκι είναι όμορη παραλία του Αγιαννάκη. Έχει εξαιρετική αμμώδη παραλία πολλών χιλιoμέτρων, αλλά παραμένει ακόμη ανοργάνωτη λόγω του ότι ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή Natura.

ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ

Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση τριών (3) χλμ βόρεια από την Μαραθούπολη, το γραφικό ψαροχώρι, απέναντι από την νησίδα Πρώτη. Η παραλία Λαγκούβαρδος είναι μια «χρυσή» αμμώδης παραλία που εκτείνεται σε μήκος δύο (2) χιλιομέτρων, έχει βράχια δεξιά και αριστερά και περιβάλλεται από πεύκα που προσφέρουν τη σκιά τους. Τα νερά είναι καταγάλανα, προσδίδουν εξωτική ομορφιά σε αυτή την περιοχή της  ακτογραμμής, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, πολλοί είναι οι surfers που επισκέπτονται τον Λαγκούβαρδο, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για board και wind-surfing. Η παραλία είναι φημισμένη στους λάτρεις του wind surfing σε όλη την Ελλάδα, αφού έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων και παράλληλα είναι ασφαλής χωρίς δυνατά ρεύματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχουν επίσης ντους και καμπίνες για να αλλάξετε. Η παραλία είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο. Το ποτάμι του Λαγκουβάρδου, από το οποίο πήρε το όνομα της η παραλία, εκβάλλει στην βορινή πλευρά της αφού διασχίσει ένα δαιδαλώδες και καταπράσινο φαράγγι με πυκνή βλάστηση.

ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ (ΜΑΤΙ)

Είναι μια απέραντη (4,5 χλμ) με χρυσή αμμουδιά παραλία, για αυτό και αποκαλείται «Χρυσή Ακτή». Απέχει (11) χλμ από τους Γαργαλιάνους και αποτελεί την συνέχεια της παραλίας Ρωμανού προς Βορρά. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής. Η Χρυσή Ακτή χαρακτηρίζεται από το έντονο χρυσαφί χρώμα της αμμουδιάς της και την μεγάλη σε μήκος έκτασή της. Κάπου στα μέσα της παραλίας θα βρείτε αναψυκτήριο και γήπεδο beach volley, ενώ υπάρχει πάντα κάποιο ήσυχο σημείο για αυτούς που δε θέλουν κόσμο.

 Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και χελώνες caretta-caretta που βγαίνουν στην ακτή για την ωοτοκία τους. Επίσης, η ακτή προσφέρει πολλές δραστηριότητες θερινού αθλητισμού (surfing, κανό, kite, θαλάσσιο σκι, τζετ-σκι). Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι εύκολη , ενώ η απόσταση από την γραφική Πύλο είναι επίσης μικρή.

ΒΡΩΜΟΝΕΡΙ

Βρίσκεται επτά (7) χλμ. Νότια των Γαργαλιάνων. Το Βρωμονέρι είναι ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι με μια γραφική παραλία η οποία έχει γρήγορη πρόσβαση. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλή άμμο, και υπάρχουν σκαλάκια από τα οποία μπορείτε να κατεβείτε σε αυτή. Το όνομα Βρωμονέρι, προέρχεται από τις θειούχες ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα πετρώματα. Η παραλία Βρωμονέρι έχει αρκετό πράσινο, ψιλή άμμο αλλά και βράχια στις άκρες της που προσφέρονται για βουτιές και εξερευνήσεις με μάσκα.

 Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους γύρω οικισμούς και τα χωριά της νότιας Τριφυλίας. Την επιλέγουν και λόγω της εύκολης πρόσβασης με το αυτοκίνητο και την άνεσης σε ότι αφορά τη στάθμευση. Είναι ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά.

ΜΠΑΡΛΑ

Απέχει από την Μαραθούπολη γύρω στα 4 χλμ. περίπου Η παραλία του Μπάρλα έχει μια ξεχωριστή γοητεία Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αμμώδους και βραχώδους παραλίας. Τα κρυστάλλινα νερά της σας υποδέχονται για βουτιές και ψαροντούφεκο. Οι σπηλαιώσεις των βράχων που διαμορφωθήκαν από το κύμα και τον χρόνο ,αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ

Η παραλία είναι η φυσική προέκταση της Χρυσής Ακτής. Ένα ιδανικό μέρος για ψάρεμα. (Απόσταση: 8χμ).Ιδανική επιλογή για τους επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία. Ακριβώς πάνω από την παραλία βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Σωτήρος από όπου πήρε και το όνομα της και το οποίο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

ΑΗ ΛΑΓΟΥΔΗΣ

Η παραλία Άι-Λαγούδης είναι μία υπέροχη αμμώδης παραλία στην Κυπαρισσία με γαλαζοπράσινα νερά. Είναι μια από τις παραλίες που βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία.

ΣΕΡΓΙΑΝΙ
Η παραλία Σεργιάνη βρίσκεται έξι (6) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 300 περίπου μέτρων με ψιλή άμμο και βότσαλο.

ΣΑΝΙ

Η παραλία Σανί βρίσκεται πέντε (5) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 800 περίπου μέτρα με ψιλή άμμο.

ΚΑΡΤΕΛΑΣ

Η παραλία Καρτελά βρίσκεται τρία (3) χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 1000 περίπου μέτρα με άμμο και βότσαλο.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΙΝΑ

Η παραλία Γιαννίτσαινα βρίσκεται δύο (2) χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Αποτελείται από μικρούς κολπίσκους και έχει μήκος 200 μέτρα περίπου με άμμο και βότσαλο.

ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Η παραλία της Τερψιθέας απέχει έξι (6) χιλιόμετρα από την πόλη της Κυπαρισσίας. Αποτελείται από μικρούς κολπίσκους και έχει μήκος περίπου 200 μέτρων με βότσαλο.

ΣΤΟΜΙΟ

Πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο που περιβάλλεται από πράσινο και είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Βρίσκεται μόλις τρία (3) χιλιόμετρα από τα Φιλιατρά και δέκα (10) χιλιόμετρα νότια
από την Κυπαρισσία. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με αυτοκίνητο, μέχρι ενός σημείου. Από εκεί με διαμορφωμένα σκαλοπάτια που υπάρχουν φτάνει ο επισκέπτης στο κύμα.

 ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Γραφικός ορμίσκος μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό και τον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών – Μαραθούπολης. Η παραλία προσφέρεται για μικρά παιδιά και διαθέτει ένα μικρό λιμανάκι που εξυπηρετεί τους αλιείς της περιοχής. Στην τοποθεσία της Αγίας Κυριακής τοποθετείται κατά μια εκδοχή η Αρχαία Εράνα. Το ιερό της Εράνας πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένο στον “Εραναίο” Ποσειδώνα. Μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος που
αποδίδεται σε αυτόν, χάθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

 Πάνω στα ερείπια του ιερού της Αρχαίας Εράνας ανοικοδομήθηκε τον 4ο μ.χ. αιώνα Πεντάκλιτος Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν 345 νομίσματα του 6ου αιώνα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Κατά την Ρωμαϊκή κατοχή κτίστηκαν και τα ομόνυμα λουτρά.

Ο χώρος έχει κηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός σύμφωνα με υπουργική απόφαση: ΥΑ 15904/24-11- 1962 (ΦΕΚ473/Β/17-12-1962) Παλαιοχριστιανική Βασιλική – Υστερορωμαϊκά λουτρά. Σήμερα διασώζεται το πλακόστρωτο του μώλου και ο τοίχος του, χτισμένα με πέτρες από τα ερείπεια της αρχαίας Εράνας. Μετά την απαλευθέρωση του 1821, εποχή που κτίστηκε το λιμάνι, μη γνωρίζοντας την αξία των αρχαίων ερειπίων οι άνθρωποι πήραν τις πέτρες και έκαμαν τις κατασκευές
αυτές.

ΑΓΡΙΛΟΣ

Ο Αγρίλης είναι παραθαλάσσιος οικισμός 6 χιλιόμετρα βόρεια των Φιλιατρών. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φιλιατρών. Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από τις άγριες ελιές που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Είναι μία αγροτική περιοχή ενώ το καλοκαίρι έχει αυξημένη κίνηση λόγω των πολλών εξοχικών,και βέβαια της θάλασσας.

 Την ίδια περίπου χρονολογία με το λιμάνι της Αγίας Κυριακής κατασκευάστηκε και το λιμάνι του Αγριλιού. Μετά την απελευθέρωση (1838-1843) άρχισε η καλλιέργεια της σταφίδας. Καράβια από όλη την Ευρώπη έφταναν στα λιμάνια Αγριλιού και Αγίας Κυριακής και φόρτωναν σταφίδα.

 Η οικονομική άνθιση της περιοχής υπήρξε μεγάλη, λόγω της φυλλοξήρας που μάστιζε τους Ευρωπαίους αμπελώνες. Μετά το 1901 οι ευρωπαίοι έλυσαν το πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ανθεκτικών υποκειμένων αμπέλου και η οικονομία άρχισε να φθίνει.

Ο Δήμος μας