Αξιοθέατα

Δημοτική Ενότητα Αυλώνος

Αλώνι:
(Αγροτική Οικονομία) και Πηγάδια (Συστήματα Ύδρευσης) στον οικισμό Πτέρης.

Η Νέδα:
Σημαντικό αξιοθέατο κοντά στο χωριό είναι η περιοχή με το φαράγγι, το ποτάμι και τους καταρράκτες της Νέδας.

Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου:
Η εκκλησία του χωριού, η οποία χτίστηκε το 1831 και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Υπάρχει επίσης το εκκλησάκι της Παναγίας, στην Λώζενα.

πηγή: https://bit.ly/3d2EIkG

Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας

Το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες:
8 χλμ βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας βρίσκεται το υπέροχο Φαράγγι με τους Σταλακτίτες. Ένα αξιοθέατο που θα λατρέψουν οι φυσιολάτρες και όσοι αγαπούν την πεζοπορία. Το μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς. Μετά από πεζοπορία 30 περίπου λεπτών, ανάμεσα από θάμνους και πανύψηλα δέντρα, το μονοπάτι καταλήγει στο Φαράγγι με τους σταλακτίτες. Το σκηνικό συνθέτουν τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά και γέρικα πλατάνια.

Το Λαογραφικό Μουσείο: 
Βρίσκεται στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Επαρχείου, όπου έζησε σαν έπαρχος ο Χρηστάκης Παλαμάς, αδερφός του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Στο μουσείο φιλοξενούνται αξιόλογα εκθέματα που προβάλουν την παραδοσιακή και πνευματική κληρονομιά της περιοχής.

Η Δεξαμενή: 
Στο ψηλότερο σημείο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η Δεξαμενή, η οποία τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η Δεξαμενή αυτή είναι πολύ παλιά, καθώς κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας. Στο χώρο της Δεξαμενής δεσπόζει το μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας, αφιερωμένο σε όλες τις μάνες της Αρκαδιάς που θυσιάστηκαν για να σώσουν την πατρίδα. Τον επισκέπτη θα ανταμείψει η καταπληκτική θέα του κάμπου της Τριφυλίας, και εκεί θα απολαύσει ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του κόσμου.

Πηγή https://web-greece.gr/destinations/kyparissia-messinia/

Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών

Μικρό ομοίωμα του πύργο του Άιφελ :
Από τα γνωστότερα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να δει στα Φιλιατρά είναι το μικρό ομοίωμα του πύργο του Άιφελ με 26 μέτρα ύψος, το οποίο βρίσκεται στην βορειοδυτική είσοδο της πόλης. Αυτό το μικρών διαστάσεων τοποθετήθηκε το 1960 με δαπάνη του γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη.

Ομοίωμα της υδρόγειου σφαίρας:
Κοντά στο Γυμνάσιο των Φιλατρών υπάρχει και ένα μεταλλικό ομοίωμα της υδρόγειου σφαίρας

Πλατεία Καποδιστρίου:
Στο κέντρο των Φιλιατρών βρίσκεται η Πλατεία Καποδιστρίου. Εκεί υπάρχει το βενετσιάνικο σιντριβάνι και το ρολόι του Δημαρχείου, το οποία έγιναν τον 19ο αιώνα με έξοδα των ντόπιων.

Πηγή https://www.oloimazi.gr/el/arthra/eimai-sta-filiatra-ti-mporo-na-kano-ti-mporo-na-doΟ Δήμος μας