«Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» στο Κτήριο Σπέντζα στα Φιλιατρά.

3 Νοεμβρίου, 2021 12:37

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βουλή των Ελλήνων.

Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών»

Εγκαίνια : Κυριακή, 7 Νοεμβρίου & ώρα 18.30

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού Περιβάλλοντος Αλληλεγγύης του Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.) και η Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021»  στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση  θα φιλοξενήσουν την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό με τίτλο   «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» στο Κτήριο Σπέντζα στα Φιλιατρά.

Διάρκεια της έκθεσης :  7/11 – 19/12/2021.

Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 13.00

Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 13.00 & 17.00 – 20.00

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Η ύπαρξη της συνυφαίνεται  με την πολιτική ιστορία του τόπου μας, αντανακλώντας τις δόξες της αλλά και τις πιο σκοτεινές της σελίδες.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των κομβικών γεγονότων που συνιστούν την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η αποτύπωση του έργου των βουλευτών και η εμπέδωση της σημασίας του Κοινοβουλίου στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η ιστορική διαδρομή του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ενότητα της έκθεσης και διαρθρώνεται σε τέσσερα διαδοχικά στάδια: τις Αφετηρίες (1821-1862), την Εμπέδωση (1862-1915), τους Διχασμούς (1915-1974) και το Νέο Ξεκίνημα (1974-1989). Ο επισκέπτης  μπορεί να ξεφυλλίσει  και να μελετήσει τις πιστές αναπαραγωγές και των εννέα ελληνικών Συνταγμάτων (από το πρώτο, του 1822, έως το σημερινό του 1975), καθώς και να δει πρωτότυπους τόμους από τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής ή και άλλα έγγραφα.

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στα κτίρια που στέγασαν τα Νομοθετικά Σώματα από την Επανάσταση έως τις μέρες μας. Από το κτίριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, έως τα εμβληματικά κτίρια της Βουλής στην πρωτεύουσα.

Η  τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στιςΕκλογές. Στις προθήκες της αίθουσας εκτίθενται τα τρία είδη καλπών που χρησιμοποιήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές επί ενάμιση αιώνα: μεταλλικές κάλπες με σφαιρίδια (πιστά αντίγραφα), ξύλινη κάλπη και σύγχρονη κάλπη από πλεξιγκλάς (πρωτότυπες).

Οι Βουλευτές συνιστούν την τέταρτη ενότητα της έκθεσης. Οι αντιπρόσωποι των πολιτών παρουσιάζονται μέσα από την ποικιλομορφία τους, τόσο ως πρόσωπα, όσο και συνολικά, ως Σώμα. Έτσι όπως τους παρακολουθούμε στις τελετές ορκωμοσίας, στις αντιπαραθέσεις τους στην Ολομέλεια, στις ψηφοφορίες τους, στις σχέσεις τους με τους δημοσιογράφους και τους πολίτες.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι πανεπιστημιακοί Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου – Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Ηλίας Νικολακόπουλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Νίκη Μαρωνίτη – πρώην Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και Διευθυντής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Τα τεκμήρια της έκθεσης αποτελούνται από εκτυπωμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών, χαρακτικών, εφημερίδων, εντύπων, από πρωτότυπα αντικείμενα και πιστά αντίγραφα, γραφήματα με στατιστικά στοιχεία και χάρτες. Το υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλούς άλλους φορείς.

Η έκθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ειδικότερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Προσφέρεται για την επίσκεψη των σχολείων (Γυμνασίων, Λυκείων).

Ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία.

Η είσοδος σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα επιτρέπεται ΜΟΝΟ με τη χρήση μάσκας στους εμβολιασμένους,
νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
ανεμβολίαστους, που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες : Φωτ. Στυλιανού

Τηλ. 2761360025 / 6942778793

Κυπαρισσία, 03.11.2021

Για την Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021»

Νικόλαος Φρούσος

Αντιδήμαρχος ΤριφυλίαςΠρόεδρος της Επιτροπής