Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας.

21 Μαρτίου, 2022 14:17

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 & ώρα 18.00

Η Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου, του ν.π. , του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου»  και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας.

Το κτήριο αποτελεί το βόρειο και νεότερο τμήμα του συγκροτήματος του οθωμανικού τεμένους (Ά Οθωμανική περίοδος 1460-1685) που διατηρείται σε ερειπιώδη κατάσταση.

 Στο τέλος του 19ου αι. στέγαζε το επαρχείο Κυπαρισσίας.  Εκεί έζησε για ένα  περίπου χρόνο (1881 -1882) ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς ως φοιτητής, κοντά στον αδελφό του ‘Επαρχο Τριφυλίας Χριστάκη Παλαμά (1849-1925) και εμπνεύστηκε το ποίημα «Το άνθος της Ροϊδιάς» και ένα από τα σημαντικότερα έργα του «Το Δωδεκάλογο του Γύφτου».

Το ισόγειο του Μουσείου φιλοξενεί  την έκθεση «Οι σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης». Το ψηφιακό εκθεσιακό υλικό και την άδεια χρήσης του παραχώρησε  στο Δήμο Τριφυλίας το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται  Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στα οποία αποτυπώνονται πράξεις και γεγονότα της Τριφυλίας της περιόδου 1837  – 1946 καθώς  και  γκραβούρες, χάρτες  και φωτογραφίες εποχής από ιδιωτικές συλλογές.

Τα Φ.Ε.Κ. ιστορικής διαδρομής της Τριφυλίας αποκτήθηκαν από το Δήμο Τριφυλίας το έτος 2017. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση από το προσωπικό αρχείο των κ.κ. 

  • Βασιλείου Αβραμόπουλου και Διονυσίου Μαυρογένη από την Κυπαρισσία, 
  • Ιωάννη  Αλεξανδρόπουλου από τα Φιλιατρά, 
  • Αθανασίου Τερζάκη από τους Γαργαλιάνους, 
  • του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) 
  • & της οικογένειας του Φιλιατρινού φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαΐου κάθε Σάββατο και Κυριακή  από ώρα 17.00  έως 19.00 . Για τις ημέρες του Πάσχα θα ανακοινωθεί νέο ωράριο λειτουργίας.

Το λαογραφικό Μουσείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του και μετά το πέρας των εκθέσεων αυτών, με τη φιλοξενία άλλων περιοδικών εκθέσεων και δράσεων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Κυπαρισσία,21.03.2022

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας & Πρόεδρος της Κοιν. Επιχείρησης

Γεώργιος Λεβεντάκης